artrose sykdom

Artrose er den vanligste formen for leddgikt, som påvirker millioner av mennesker over hele verden. Det skjer når den beskyttende brusk på endene av bein slites ned over tid.

Selv om artrose kan skade noen felles i kroppen din, den lidelsen rammer oftest leddene i dine hender, knær, hofter og ryggrad.

symptomer

Artrose symptomer kan vanligvis effektivt håndtert, selv om den underliggende prosessen ikke kan reverseres. Bor aktiv, opprettholde en sunn vekt og andre behandlinger kan bremse utviklingen av sykdommen og bidra til å forbedre smerter og leddfunksjon.

Slitasjegikt symptomer ofte utvikle langsomt og forverres over tid. Tegn og symptomer på slitasjegikt inkluderer

Hvis du har leddsmerter eller stivhet som ikke går bort, gjøre en avtale med legen din.

I slitasjegikt i ryggraden, disker begrense og bein spurs form.

I slitasjegikt i ryggraden, disker begrense og bein spurs form.

Fører til

Hofteleddet vist på venstre side av bildet er normal, men hofteleddet vist på høyre side av bildet viser nedbrytning av brusk og dannelse av bein sporer på grunn av slitasjegikt.

Artrose oppstår når brusk som pute endene av bein i leddene gradvis forverres. Brusk er en fast, glatt vev som tillater nesten friksjons felles bevegelse.

I osteoartritt, blir den glatte overflaten av brusken grov. Til slutt, hvis brusken slites ned helt, du kan sitte igjen med bein rubbing på ben.

Faktorer som kan øke risikoen for slitasjegikt inkluderer

Artrose er en degenerativ sykdom som forverres over tid. Leddsmerter og stivhet kan bli alvorlig nok til å gjøre daglige oppgaver vanskelig.

Risikofaktorer

Noen mennesker er ikke lenger i stand til å arbeide. Når leddsmerter er dette alvorlig, kan leger anbefaler leddprotesekirurgi.

komplikasjoner

Under fysisk eksamen, vil legen din nøye undersøke berørte felles, se etter ømhet, hevelse eller rødhet, og for omfanget av bevegelse i leddet. Legen kan også anbefale bildebehandling og laboratorietester.

Bilder av de berørte felles kan fås ved imaging tester. eksempler

diagnose

Analysere blod eller leddvæske kan hjelpe bekrefte diagnosen.

Foreløpig kan den prosessen som ligger til grunn osteoarthritis ikke reverseres, men symptomene kan vanligvis effektivt håndtert med livsstilsendringer, fysiske og andre behandlinger, medisiner og kirurgi. Trene og oppnå en sunn vekt er vanligvis de viktigste måtene å behandle slitasjegikt. Legen kan også foreslå

Slitasjegikt symptomer, primært smerte, kan bli hjulpet av visse medisiner, inkludert

Ikke-steroide antiinflammatoriske midler (NSAIDs). Over-the-counter NSAIDs, inkludert ibuprofen (Advil, Motrin IB, andre) og naproxen natrium (Aleve, andre), tatt på anbefalte doser, vanligvis lindre slitasjegikt smerter. Sterkere NSAIDs, tilgjengelig på resept, kan også lett redusere betennelse sammen med å lindre smerte.

NSAIDs kan føre til magesyke, hjerte-problemer, blødningsproblemer, og lever og nyreskader. NSAID-preparater har færre bivirkninger og kan lindre smerte like godt.

Behandling

Dersom konservativ behandling ikke hjelper, kan det være lurt å vurdere prosedyrer som

Ulike komplementær og alternativ medisin kan hjelpe med slitasjegikt symptomer. Behandlinger som har vist lovende for slitasjegikt inkluderer

Glucosamine and chondroitin. Studier har vært blandet på følgende kosttilskudd. Noen har funnet fordeler for personer med slitasjegikt, mens de fleste indikerer at disse kosttilskudd fungerer ikke bedre enn placebo.

Forberedelse til en avtale

Ikke bruk glukosamin hvis du er allergisk mot skalldyr. Glucosamine and chondroitin kan samhandle med blodfortynnende som warfarin og forårsake blødningsproblemer.

For noen mennesker, artritt skader den ene siden av kneet mer enn den annen side. Dette kan føre til at kneet til å bøye seg innover eller utover. Fjerne eller legge til en kile av bein i skinnleggen eller lårbeinet kan hjelpe rette ut denne bøyning og skift vekten til uskadet del av kneleddet.

Livsstil og hjem rettsmidler

For noen mennesker, artritt skader den ene siden av kneet mer enn den annen side. Dette kan føre til at kneet til å bøye seg innover eller utover. Fjerne eller legge til en kile av bein i skinnleggen eller lårbeinet kan hjelpe rette ut denne bøyning og skift vekten til uskadet del av kneleddet.

Mestring og støtte

Hip proteser er laget for å etterligne ball-and-socket handling av hofteleddet. Under hofteprotesekirurgi, fjerner kirurgen den syke eller skadde deler av hofteleddet og setter det kunstige leddet.

En av de vanligste årsakene til kneprotesekirurgi er sterke smerter fra leddskader forårsaket av slitasje-og-tåre artritt (artrose). Artrose kan erodere glatt brusk som hjelper kneleddet flytte jevnt. En kunstig kneledd har metall legering caps for lårbeinet og legg, og høy tetthet plast for å erstatte skadet brusk.

Selv om du kan i utgangspunktet ta dine bekymringer til din fastlege, kan han eller hun henvise deg til en lege som er spesialist i leddlidelser (revmatolog) eller ortopedisk kirurgi.

Lær mer om Artrose

Det kan være lurt å skrive ned følgende informasjon

Legen din vil sannsynligvis stille spørsmål, som for eksempel

Mer om Artrose

Livsstilsendringer kan gjøre en betydelig forskjell i slitasjegikt symptomer. Andre hjem behandlinger også kan hjelpe. Noen ting å prøve inkludere

Trene. Øvelse kan øke din utholdenhet og styrke musklene rundt leddet, noe som gjør felles mer stabil. Prøv turgåing, sykling eller svømming. Hvis du føler ny leddsmerter, stopp.

New smerter som varer i flere timer etter at du trener betyr trolig at du har overdrevet det, men betyr ikke at du har gjort noe vesentlig skade eller at du bør slutte å trene. Bare gjenoppta en dag eller to senere på et litt lavere nivå av intensitet.

Gå ned i vekt. Fedme eller selv å være litt overvektig øker stress på vektbærende ledd, slik som knær og hofter. Selv en liten mengde vekttap kan avlaste litt press og redusere smerte.

Snakk med en ernæringsfysiolog om sunne måter å gå ned i vekt. De fleste kombinerer endringer i sine dietter med økt mosjon.

Påfør over-the-counter smerte kremer. Kremer, geler tilgjengelig på apoteker kan gi midlertidig lindring av slitasjegikt smerter. Noen kremer nummen smerte ved å skape en varm eller kald følelse.

Andre kremer inneholder medisiner som aspirin-lignende forbindelser, som er absorbert inn i huden din. Smerte kremer fungerer best på ledd som er nær overflaten av huden din, for eksempel knær og fingre.

Bruk hjelpemidler. Hjelpemidler kan gjøre det lettere å gå om dagen uten vekt smertefulle ledd. En stokk kan ta vekten av kneet eller hoften mens du går. Bær stokk i hånden på motsatt side av benet som gjør vondt.

Gripende og gripe verktøy kan gjøre det lettere å arbeide på kjøkkenet hvis du har slitasjegikt i fingrene. Din lege eller ergoterapeut kan ha ideer om hva slags hjelpemidler kan være nyttig for deg. Kataloger og medisinske forsyne butikkene kan også være steder å lete etter ideer.

Stor-grep verktøy, for eksempel et stort grep kniven, kan gjøre det lettere å ta vare på hverdagslige oppgaver hvis du har slitasjegikt i hendene. Noen verktøy må kjøpes på en spesialitet butikken. Andre du kan justere selv. For eksempel, vikle håndtaket på tannbørsten i skum slangen for å gjøre det større og lettere å gripe.

Stor-grep verktøy, for eksempel et stort grep kniven, kan gjøre det lettere å ta vare på hverdagslige oppgaver hvis du har slitasjegikt i hendene. Noen verktøy må kjøpes på en spesialitet butikken. Andre du kan justere selv. For eksempel, vikle håndtaket på tannbørsten i skum slangen for å gjøre det større og lettere å gripe.

For å beskytte dine fingerledd, unngå tett klemming med fingrene. For eksempel bruke en buttonhook å hjelpe deg å forstå og fest knapper på klærne. Velg klær med enkle å nær festene, for eksempel glidelåser, store knapper eller kroker.

Livsstilsendringer og enkelte behandlinger er nøkkelen til å håndtere smerte og uførhet, men en annen viktig komponent til behandling er ditt eget syn på livet. Din evne til å takle tross smerter og uførhet forårsaket av slitasjegikt avgjør ofte hvor mye av en innvirkning osteoarthritis vil ha på din hverdag. Snakk med legen din hvis du føler deg frustrert, fordi han eller hun kan ha ideer om hvordan å takle eller henvise deg til noen som kan hjelpe.

Symptomer og behandling for

1

 1

)