eggstokkreft guide – årsaker, symptomer og behandling

Hva er det?

Eggstokkreft er ukontrollert vekst av unormale celler i eggstokkene. Eggstokkene er den kvinnelige reproduktive organer som produserer egg. De gjør også hormonet østrogen. Eggstokkreft celler kan dannes i tre områder; på en eggstokk overflate; i en eggstokk Egg-produserende celler; i vev i en eggstokk.

symptomer

Eggstokkreft vanligvis ikke forårsaker symptomer før den har spredd seg. Selv da, kan symptomene forveksles som tegn på en annen lidelse. Symptomer på eggstokkreft inkluderer; abdominalt ubehag og smerte, spesielt i den nedre del av magen; oppblåst; urinering ofte; plutselig vektøkning eller tap; unormal vaginal blødning.

diagnose

Av og til kan en lege finne tegn på tidlig stadium eggstokkreft (før unormale celler har spredt utover eggstokken. For eksempel kan eggstokken føles fast og forstørret. En bekken ultralyd kan bidra til å diagnostisere sykdommen på et tidlig stadium. (Ultralyd bruksområder lydbølger for å lage bilder av organer og andre strukturer.) Men eggstokkene ofte ser normalt i de tidlige stadier av sykdommen.

Hvor lenge varer det?

Hos noen pasienter, eggstokkreft går aldri helt bort. I andre går kreften unna med behandling. Men det kan komme tilbake. Det er derfor det er viktig å holde følge opp avtaler med legen din.

Hvordan forhindre dette helsetilstand

Kvinner som tar p-piller kutte risikoen for eggstokkreft i to, muligens fordi disse stoffene hindre eggløsning. (Ovulation er utgivelsen av et egg fra eggstokken hver måned.) Den beskyttende effekten av p-piller er størst hos kvinner som bruker det i fire år eller lenger. Amming, noe som også reduserer antall ganger en kvinne ovulates, kan trimme risikoen for eggstokkreft.

Hvordan behandle denne helsetilstand

Eggstokkreft er vanligvis behandles med kirurgi. I de fleste tilfeller, fjernes kirurgen eggstokkene, eggledere, livmor og livmorhals. Hun eller han kan også fjerne det tynne vevet som dekker magen og tarmene, samt nærliggende lymfeknuter.

Når å gå til legen

Sjekk med legen din dersom du merker noen av disse symptomene

prognose

Sannsynligheten for å overleve eggstokkreft avhenger av hvor langt den har spredd seg. Nesten alle kvinner som er diagnostisert og behandlet før kreften sprer seg utover eggstokk overleve i minst fem år. Men bare en fjerdedel av ovariekreft er funnet på dette stadiet.