eggstokkreft og overgangsalder: risikofaktorer, årsaker, symptomer. behandlinger

Menopause seg selv er ikke knyttet til en høyere risiko for å utvikle kreft. Men satsene for mange kreftformer, inkludert kreft i eggstokkene, stiger med alderen. Hva mer, kan noen av stoffene som brukes til å administrere overgangsplager heve eller senke en persons kreftrisiko.

Eggstokkreft er en ondartet svulst som utvikler seg i en kvinnes eggstokker. Det er den fjerde største årsaken til kreft dødsfall blant kvinner. Det forekommer oftest hos kvinner som er eldre enn 50. Over halvparten av dem diagnostisert med eggstokkreft er 60 eller eldre, ifølge Kreftforeningen.

Når funnet i de tidligste stadier, over 90% av kvinner behandlet for eggstokkreft vil leve lenger enn 5 år. Tidlig eggstokkreft er vanskelig å oppdage, skjønt. Mange saker er funnet etter at kreften har spredd seg til andre organer. I disse tilfellene er det kreft mye vanskeligere å behandle og herding.

Årsaken er ukjent, men du har en høyere risiko for å utvikle eggstokkreft hvis du

Studier viser at kvinner som har hatt barn som ammer, eller som bruker p-piller er mindre sannsynlighet for å utvikle denne kreftformen. Disse faktorene redusere antall ganger en kvinne ovulates, og studier tyder på å redusere dette tallet i løpet av en kvinnes liv kan redusere risikoen for eggstokkreft.

Menopause selv ikke forårsaker kreft i eggstokkene, men studier har knyttet langvarig østrogenbehandling (mer enn 10 år) til en økt risiko for denne kreftformen. Kvinner bør diskutere risiko og nytte av denne type hormonbehandling med legen sin.

I en tidlig fase, har eggstokkreft få symptomer.

Det første tegnet på det er vanligvis en forstørret eggstokk. Eggstokkene ligger dypt inne i bekkenhulen, slik at hevelse kan gå ubemerket inntil det blir mer avanserte.

Symptomer på mer avansert eggstokkreft inkluderer