eggstokkreft

Eggstokkreft er en type kreft som begynner i eggstokkene. Kvinner har to eggstokker, en på hver side av livmoren. Eggstokkene – hver omtrent på størrelse med en mandel – produsere egg (ova) samt hormonene østrogen og progesteron.

Eggstokkreft ofte går uoppdaget inntil den har spredd seg i bekken og buk. På dette stadiet, er ovariecancer mer vanskelig å behandle, og er ofte dødelig. Tidlig stadium eggstokkreft, der sykdommen er begrenset til eggstokk, er mer sannsynlig å bli behandlet på riktig måte.

Kirurgi og kjemoterapi er vanligvis brukt til å behandle kreft i eggstokkene.

Tidlig stadium eggstokkreft fører sjelden noen symptomer. Avansert stadium eggstokkreft kan føre til få og uspesifikke symptomer som ofte forveksles med mer vanlige godartede tilstander, som for eksempel forstoppelse eller irritabel tarm.

Tegn og symptomer på eggstokkreft kan omfatte

Gjør en avtale med legen din hvis du har tegn eller symptomer som bekymrer deg.

Hvis du har en familiehistorie med kreft i eggstokkene eller brystkreft, snakk med legen din om din risiko for eggstokkreft. Legen din kan henvise deg til en genetisk rådgiveren for å diskutere testing for visse genmutasjoner som øker risikoen for brystkreft og eggstokkreft. Bare et lite antall kvinner er funnet å ha genetiske mutasjoner som kan føre til kreft i eggstokkene.

Når bør du oppsøke lege

Typer av eggstokkreft

Det er ikke klart hva som forårsaker kreft i eggstokkene.

Generelt, begynner kreft når en genetisk mutasjon viser normale celler til kreftceller unormale. Kreftceller raskt formere, som danner en masse (svulst). De kan invadere nærliggende vev og bryte av fra en opprinnelig tumor å spre seg andre steder i kroppen (metastasere).

Hva du kan gjøre

Den type celle der kreften begynner avgjør hvilken type eggstokkreft du har. Eggstokkreft typer inkluderer

Spørsmål å spørre legen din

Visse faktorer kan øke risikoen for eggstokkreft

Hva du kan forvente fra legen din

Arvet genmutasjon. En liten andel av ovariekreft er forårsaket av en arvelig genmutasjon. Genene som er kjent for å øke risikoen for ovarial cancer er kalt brystkreft gen 1 (BRCA1) og brystkreft gen 2 (BRCA2). Disse genene ble opprinnelig identifisert i familier med flere tilfeller av brystkreft, som er hvordan de fikk navnene deres, men kvinner med disse mutasjonene har også en betydelig økt risiko for eggstokkreft.

Staging eggstokkreft

De genmutasjoner som forårsaker Lynch syndrom, som er assosiert med kreft i tykktarmen, også øke en kvinnes risiko for eggstokkreft.

Stadier av eggstokkreft inkluderer

Hvis du har en genetisk predisposisjon for kreft i eggstokkene, kan legen anbefale regelmessig bekken imaging og blodprøver for å skjerm for sykdommen.

Start med å lage en avtale med fastlegen din, fastlege eller gynekolog hvis du har tegn eller symptomer som bekymrer deg. Hvis din primære omsorg legen mistenker at du har kreft i eggstokkene, kan du bli henvist til en spesialist i kvinnelige reproduktive kreft (gynekologisk onkolog). En gynekologisk onkolog er en fødselslege og gynekolog (OB-GYN) som har tilleggsutdannelse i diagnostisering og behandling av ovarier og andre gynekologiske kreftformer.

I tillegg til de spørsmålene som du har forberedt på å spørre legen din, ikke nøl med å spørre andre spørsmål som oppstår til deg.

Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. Å være klar til å svare dem kan få tid til å gå over punkter du ønsker å bruke mer tid på. Du kan bli bedt om

Legen din vil sannsynligvis starte med et bekken eksamen

Legen kan også anbefale

Leger bruker resultatene av operasjonen for å fastslå omfanget – eller scene – av kreft. Din kreft etappe hjelper bestemme prognose og behandlingsalternativer.

Behandling av eggstokkreft som regel en kombinasjon av kirurgi og kjemoterapi.

Behandlingen innebærer generelt fjerne begge eggstokkene, egglederne, livmoren samt nærliggende lymfeknuter og en fold av fett abdominal vev (omentum) hvor eggstokkreft ofte sprer. Din kirurg vil også fjerne så mye kreft som mulig fra magen.

Kirurgi

Mindre omfattende kirurgi kan være mulig hvis eggstokkreft ble diagnostisert på et svært tidlig stadium. For kvinner med stadium I eggstokkreft, kan kirurgi innebærer fjerning av en eggstokk og dens egglederen. Denne prosedyren kan bevare evnen til å få barn.

kjemoterapi

Etter operasjonen, vil du sannsynligvis bli behandlet med cellegift for å drepe eventuelle gjenværende kreftceller. Cytostatika kan injiseres inn i en vene eller direkte inn i bukhulen eller begge deler.

Kjemoterapi kan brukes som den innledende behandling i noen kvinner med fremskreden kreft i eggstokkene.

En diagnose av kreft i eggstokkene kan være svært utfordrende. Her er noen forslag som kan gjøre arbeider med kreft enklere

Det er ingen sikker måte å forebygge kreft i eggstokkene. Men visse faktorer er forbundet med lavere risiko

gå til legen din