eldste søster har større risiko for fedme, hevder studie –

Av Steven Reinberg

HealthDay Reporter

Onsdag 26 august, 2015 (HealthDay News) – førstefødte jenter er mer sannsynlig å være overvektig eller obese i voksen alder enn sine yngre søstre, resultatene av en ny studie foreslår.

Firstborns hadde 29 prosent større sjanser for å bli overvektige og 40 prosent større sjanser for å bli overvektige enn søstre født andre, sier forskerne. I tillegg firstborns var også litt høyere.

“Dette er den fjerde studien vi har gjort for å karakterisere helserisikoen ved førstefødt i fire forskjellige populasjoner,” sier forskningsleder Dr. Wayne Cutfield, professor i pediatrisk endokrinologi ved Liggins Institute ved University of Auckland i New Zealand.

“Hvis du ser på helserisikoen ved de som er førstefødte, finner du at firstborns er mer insulinresistente enn senere nyfødte, som er en risikofaktor for diabetes, og de har høyere blodtrykk enn senere nyfødte,” sa han.

Men den nye studien en observasjonsstudie, så ingen definitive konklusjoner kan trekkes om årsak og virkning mellom fødselsrekkefølge og senere vektstatus, Cutfield påpekt.

Likevel mener Cutfield at disse risikoene kan skyldes mindre av morens blod når morkaken under sitt første svangerskap enn i senere svangerskap fordi blodårer er smalere i første svangerskap.

I tillegg firstborns en tendens til å veie mindre enn senere nyfødte, som kan være et resultat av mindre næringsstoffer som når første fosteret, sier han.

Som familier har blitt stadig mindre, firstborns utgjør en større del av befolkningen, noe som kan forklare noe av fedmeepidemien, foreslo han. “Det er en liten bidragsyter. Det er ikke en stor bidragsyter,” ifølge Cutfield.

Han sa at å kjenne helserisikoen av å være førstefødte er nyttig fordi det gir firstborns å ta beslutninger om deres livsstil. Leve en sunn livsstil kan redusere risikoen for fedme, høyt blodtrykk og diabetes, påpekte han.

Det er mindre helserisiko forbundet med å være førstefødte, “sa Cutfield.” Jeg ønsker ikke firstborns å tro at de vil bli overvektige eller få diabetes eller høyt blodtrykk – det er en risikofaktor, og risikoen for å få en sykdom en kombinasjon av risikofaktorer, ikke bare en enkelt risikofaktor, “sa han.

sunne, deilige oppskrifter, fra og spise godt magasin.

Mens du trener, bør du regne mellom …