fantomsmerter årsaker

Den eksakte årsaken til fantomsmerter er uklart, men det ser ut til å stamme i ryggmargen og hjernen. Under avbildning skanner – for eksempel magnetisk resonans imaging (MRI) eller positronemisjonstomografi (PET) – deler av hjernen som hadde blitt nevrologisk koblet til nervene i amputert lem viser aktivitet når personen føler fantomsmerter.

Mange eksperter tror fantomsmerter kan være i det minste delvis forklares som en reaksjon på blandede signaler fra hjernen. Etter en amputasjon, områder av ryggmargen og hjernen mister innspill fra den manglende lem og tilpasse seg denne avløsning på uforutsigbare måter. Resultatet kan utløse kroppens mest grunnleggende budskap om at noe ikke er riktig: smerte.

Studier viser også at etter en amputasjon hjernen kan være igjen at en del av kroppens sensoriske krets til en annen del av kroppen. Med andre ord, fordi den amputerte området er ikke lenger i stand til å motta sanseinformasjon, er informasjon som er nevnt andre steder – fra en manglende hånd til en fortsatt tilstede kinnet, for eksempel.

Så når kinnet er berørt, er det som om den manglende hånd også blir berørt. Fordi dette er enda en versjon av sammenfiltrede sensoriske ledninger, kan resultatet bli smerte.

En rekke andre faktorer antas å bidra til fantomsmerter, inkludert ødelagte nerveender, arrvev på stedet av amputasjon og det fysiske minnet av pre-amputasjon smerter i det berørte området.