fedme (vekt) og alder effekter på fertilitet

Trening bør oppmuntres for både kvinner og menn som er ruste seg for å prøve å bli gravid. Imidlertid kan overdreven, hard trening hos kvinner medføre forstyrrelse av eggløsning syklusen, og dermed påvirke menstruasjonen. Normal trening har ikke vært knyttet til spontanaborter (tap av svangerskapet), men visse former for trening (for eksempel høy effekt eller kontaktsport og dykking) bør unngås i svangerskapet. Hos menn kan for mye trening føre til en lav sædkvalitet.

Et sunt kosthold er svært viktig for kvinner som prøver for en baby. Å være overvektig kan påvirke en kvinnes fruktbarhet og kan føre til komplikasjoner under svangerskapet. En kvinne som er overvektig og som planlegger en graviditet vil bli bedt om å gå ned i vekt før hun oppfatter.

Vekttap med anoreksi eller bulimi kan forstyrre kvinnens menstruasjonssyklus og dermed redusere sjansene for å bli gravid.

En kvinnes maksimal fruktbarhet er i begynnelsen av 20-årene. I en alder av 35 og utover (og spesielt etter 40), er sannsynligheten for å bli gravid reduseres. Som menn alder, nivåer av testosteron i høst, og volumet og konsentrasjonen av sperm endring.

Sunn par yngre enn 30 år som har regelmessig samleie og bruker ikke prevensjon har en 25% til 30% sjanse for å oppnå graviditet hver måned.

KILDE: Graviditet Association.