lupus fakta, symptomer, årsaker, behandlinger, diagnose, og flere

Lupus er en autoimmun sykdom. Dette betyr at kroppens naturlige forsvarssystem (immunsystemet) angriper friskt vev i stedet for å angripe bare ting som bakterier og virus. Dette fører til betennelse.

Dette emnet fokuserer på systemisk lupus erythematosus (SLE), den vanligste og mest alvorlige typen lupus. Men det finnes andre typer lupus, som discoid eller kutan lupus, medikamentindusert systemisk lupus, og neonatal lupus.

Den eksakte årsaken til lupus er ikke kjent. Eksperter mener at noen mennesker er født med visse gener som påvirker hvordan immunsystemet fungerer. Disse menneskene er mer sannsynlig å få lupus. Da en rekke andre ting kan utløse lupus angrep. Disse omfatter virale infeksjoner, inkludert viruset som forårsaker mononukleose, og sollys.

Selv om disse tingene kan utløse lupus, kan de påvirke en person, men ikke en annen person.

Lupus symptomer varierer mye, og de kommer og går. De gangene når symptomene blir verre kalles tilbakefall eller fakler. De gangene når symptomene er under kontroll kalles remisjoner.

Vanlige symptomer er følelsen veldig sliten og har leddsmerter eller hevelse (artritt), feber og hudutslett. Utslettet skjer ofte etter at du har vært i solen. Du kan ha munnsår og håravfall. Over tid, noen mennesker med lupus har problemer med hjerte, lunger, nyrer, blodceller, eller nervesystemet.

Kortikosteroid krem ​​for utslett; Ikke-steroide antiinflammatoriske midler (NSAIDs) for mild ledd eller muskelsmerter og feber; Antimalaria legemidler til behandling av tretthet, leddsmerter og utslett; Kortikosteroid piller hvis andre medisiner ikke er kontrollerende dine symptomer.

Det er ingen enkelt test for lupus. Fordi lupus påvirker ulike mennesker på ulike måter, kan det være vanskelig å diagnostisere.

Legen din vil sjekke for lupus ved å undersøke deg, spør deg spørsmål om dine symptomer og tidligere helse, og gjør noen urin og blodprøver.

Behandling for lupus kan omfatte

Legen kan også anbefale andre legemidler som senker immunforsvaret (immunsuppressiva).