Meningitt-sak

Mest hjernehinnebetennelse er forårsaket av bakterier og virus som ofte lever i våre organer. Vanligvis er disse bakteriene bo i tarmen eller i nese og svelg, hvor de kan eller ikke kan gjøre oss syke. Men hvis de spres til vev (meninges) som omgir hjernen og ryggmargen, de forårsaker betennelse. Denne betennelsen kalles hjernehinnebetennelse.

Viral meningitt er den mest vanlige og den minst farlige. Det er forårsaket av virus, oftest enterovirus som lever i tarmen. Disse virusene kan spres gjennom mat, vann eller forurensede gjenstander. Meningitt forårsaket av enterovirus forekommer oftest hos babyer og små barn.

Bakteriell meningitt er forårsaket av bakterier. Det er en svært alvorlig sykdom. Disse bakteriene er vanligvis overføres fra en person til en annen via infisert spytt eller slim. De fleste som får bakteriell meningitt få det fra en av to typer bakterier: 1

I USA, påvirker bakteriell meningitt hovedsakelig voksne. 2

Andre typer bakterier som ofte forårsaker hjernehinnebetennelse er

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) anbefaler screening for gruppe B streptokokker i alle gravide kvinner på 35 til 37 uker. Kvinner som har bakteriene får antibiotika under fødsel, for å hindre infeksjon i deres nyfødte. 3

I sjeldne tilfeller, andre typer bakterier forårsaker hjernehinnebetennelse, vanligvis hos personer med langvarige medisinske tilstander. Meningitt også kan være forårsaket av andre organismer, så som en sopp, og ved tilstander så som kreft eller lupus. Meningitis kan også være en komplikasjon av en skade (særlig til hodeskallen eller ansikt), eller hjernekirurgi.

Streptococcus pneumoniae. Dette er en vanlig type bakterier som forårsaker en rekke sykdommer i tillegg til hjernehinnebetennelse, for eksempel øre og bihulebetennelse og lungebetennelse; Neisseria meningitidis Neisseria meningitidis. Dette er bakterier du kan ha i halsen uten å bli syk. Men du kan gi det til andre, som da kan få alvorlig syk med hjernehinnebetennelse.

Gruppe B streptokokker. Denne typen hjernehinnebetennelse forekommer oftest hos nyfødte, som kan bli smittet under eller etter fødselen; Listeria monocytogenes Listeria monocytogenes. Denne typen hjernehinnebetennelse forekommer oftest hos nyfødte og eldre voksne; Haemophilus influenzae. Denne typen hjernehinnebetennelse forekommer hos både barn og voksne. Det skjer vanligvis etter en øvre luftveisinfeksjon, som for eksempel en bihulebetennelse.