mikroskopisk kolitt: typer, symptomer og behandling

Mikroskopisk kolitt er en type av betennelse i tykktarmen, eller tykktarmen, som kan forårsake diaré og kramper. Selv om det kan være smertefull og ubehagelig, er det mye mindre alvorlig enn andre typer av inflammatorisk tarmsykdom i de fleste tilfeller.

Det finnes to typer av mikroskopisk kolitt

Forskjellene er små og symptomene og behandlinger er de samme. Imidlertid vev av de to typer mikroskopisk kolitt se annerledes ut under et mikroskop.

Mikroskopisk kolitt er ikke relatert til de mer alvorlige typer tarmsykdom, ulcerøs kolitt og Crohns sykdom.

Mikroskopisk kolitt øker ikke risikoen for kreft.

A Visual Guide til inflammatorisk tarmsykdom (IBD)

Collagenous coliti; lymfatisk kolitt

Symptomene på mikroskopisk kolitt inkluderer

Symptomene kan bli bedre og deretter tilbake.

For å bidra til å diagnostisere mikroskopisk kolitt, kan legen din be deg om å ha en koloskopi eller sigmoidoskopi. Begge fremgangsmåter bruker et rør med et kamera på den for å inspisere tykktarmen.

Under prosedyren, samler legen din vevsprøver som skal kontrolleres for tegn på mikroskopisk kolitt.

Ekspertene er ikke sikker på hva som forårsaker mikroskopisk kolitt, men bakterier, toksiner, eller virus er mulige årsaker. Det kan også være relatert til problemer med immunsystemet. Kroppen din kan reagere på en falsk trussel og begynne å angripe cellene i din egen fordøyelseskanalen.

Noen medisiner kan øke risikoen for mikroskopisk kolitt, inkludert

Alle kan få mikroskopisk kolitt. Men det er mer vanlig hos kvinner og hos personer 45 år eller eldre. Mikroskopisk kolitt kan også kjøre i familier.

Noen ganger går mikroskopisk kolitt unna på egen hånd. Hvis ikke, kan legen foreslå at du tar disse trinnene

Hvis de ikke virker, kan legen din foreslå medisiner

Hvis disse behandlingene ikke virker, må du kanskje medisiner for å undertrykke immunsystemet, for eksempel Imuran (azatioprin). Kirurgi for mikroskopisk kolitt er et alternativ, men svært få mennesker noensinne trenger det.

For de fleste mennesker med mikroskopisk kolitt, behandling vanligvis fungerer godt. Noen mennesker har tilbakefall etter avsluttet behandling.

KILDER

Crohns og Foundation of America kolitt: “Mikroskopisk kolitt.”

Nasjonale Digestive Diseases Information Clearinghouse (NDDIC): “collagenous kolitt og lymfatisk kolitt,” “Mikroskopisk kolitt: collagenous kolitt og lymfatisk kolitt.