ms og ditt sosiale liv

Hold ditt sosiale liv koken – med litt planlegging og litt støtte fra venner.

Vi oppfordrer pasienter til å gjøre så mye som de føler seg komfortabel med å gjøre “, sier Robert Bermel, MD, medisinsk direktør i Mellen Senter for multippel sklerose ved Cleveland Clinic.” Den gode nyheten er at det finnes ingen absolutte unngåelser, “sier han.

Kunsten å holde sosial er å tenke fremover og forberede seg på det uventede.

Hold en dagbok for et par uker for å se når din trøtthet og andre symptomer har en tendens til å dukke opp, og hva som gjør dem verre.

Når du vet at MS utløser og hvilke tider på dagen du har mest og minst energi, kan du planlegge utflukter for når du føler deg best. For eksempel, hvis du alltid har mer energi om morgenen, legge planer tidlig på dagen.

Før du går ut, prep for alle MS symptom som kan dukke opp mens du er borte fra hjemmet

Utmattelse. For å omgå det, bryte dine aktiviteter i mindre biter av gangen. I stedet for å gå til en back-to-back middag og film, se en tidlig film, gå hjem og hvile, og deretter gå ut på middag senere.

Prøv å ta det med ro før det er på tide å gå ut. “Tenk fremover og begrense andre energikrevende aktiviteter tidligere i løpet av dagen slik at du har nok energi til senere, når du har planlagt sosial begivenhet,” sier Dusan Stefoski, MD, direktør for Multiple Sclerosis Center ved Rush University Medisinsk senter.

Spør legen din om du kan ta et sentralstimulerende stoff eller andre legemidler som gir deg mer energi. Eller bare ta en kopp kaffe eller te for en rask koffein pick-me-up før du reiser.

Varme. Hvis varme været gjør symptomene verre, holde seg innendørs på varme dager. I stedet for å ta en tur i parken med en venn, gå til treningsstudio eller gå rundt i kjøpesenteret hvor det er aircondition.

Gjør planer i morgen. Ikke bare er det kaldere ute tidlig på dagen, men kroppstemperaturen har også en tendens til å stige i ettermiddag. “Så lite som en halv grad Fahrenheit kan være nok til å skape problemer for en person med MS,” sier Stefoski.

Prøv disse tipsene for å holde hodet kaldt og spare energi

Balanse og gangproblemer. Ta en sammenleggbar stokk, rullator, eller fold-up rullestol for å hjelpe deg med å komme seg rundt. Finn ut om stedet du kommer har ramper, heiser eller rulletrapper.

Blære problemer. Hvis du vet at det vil være vanskelig å finne et bad hvor du skal, prøv å ikke drikke mye i 2 timer før du reiser. Bruk en absorberende pute, og bringe statister med deg.

Hvis du trenger å endre planer fordi du er sliten, være ærlig med dine venner.

“Mitt råd er alltid å anelse menneskene rundt deg til effektene av sykdommen opp foran”, sier Stefoski. Hvis det er behagelig for deg, fortelle vennene dine at du har MS og la dem vite hva symptomer det kan føre til. Så hvis du må avbryte planer, vil de forstå.

Trenger du flere ideer for å hjelpe deg med å planlegge ditt sosiale liv? Kom i kontakt med andre mennesker som har MS gjennom i-person grupper eller på nettet. Du vil ikke bare få noen nye venner, men du kan be dem for tips om hvordan du holder deg aktiv under flare-ups. Du kan også få råd fra en rådgiver eller terapeut.

KILDER

Handle om; Annonser med U; Vilkår for oss; Privacy Polic; Igjen Polic; Kontakt oss

Dusan Stefoski, MD, nevrolog, direktør for multippel sklerose Center, Rush University Medical Center.

Multiple Sclerosis Society: “Behandling og administrerende Fatigue.”

Multippel sklerose Trust: “Heat følsomhet.”

National MS Society: “Bevegelser eller vandre problemer”, “Smoking”, “Urin Dysfunction og MS.

Robert Bermel, MD, medisinsk direktør, Mellen Senter for multippel sklerose ved Cleveland Clinic.

Finn på