osteoporose narkotika: risiko for beinproblemer i kjeven, lår?

Visse typer av osteoporose narkotika har vært forbundet med en økt risiko for to sjeldne, men alvorlige problemer – osteonekrose i kjeven og en uvanlig type brudd i øvre lårbenet (femur).

Osteonekrose i kjeven utvikles når kjevebeinet ikke klarer å leges etter en mindre skade, for eksempel å få en tann trukket. En forestående atypisk lårbeinsbrudd kan føre til smerter i låret eller lyske som begynner subtilt og gradvis forverres. Det utvikler noen ganger i begge ben på en gang. Ubehandlet kan en fullstendig brudd i lårbenet krever kirurgi oppstå selv med normal vektbærende.

Bisfosfonater – som alendronat (Fosamax, Binosto), risedronat (Actonel, Atelvia), Ibandronate (Boniva) og zoledronsyre (Reclast, Zometa) – og denosumab (Prolia, XGEVA) har vært knyttet til osteonekrose i kjeven og atypiske femoral frakturer .

Risikoen synes å øke med lengden av tiden stoffene blir tatt.

I tillegg til behandling av osteoporose, bisfosfonater og denosumab er også brukt til å behandle kreft som har spredt seg til skjelettet. Risikoen for osteonekrose i kjeven er mye større for personer som tar høyere doser av disse stoffene til å behandle kreft enn det er for folk som rett og slett behandling av osteoporose.

med

gå til legen din