periodontitt årsaker

Det er antatt at periodontitt begynner med plakk – en klebrig film består hovedsakelig av bakterier. Plakett skjemaer på tennene når stivelse og sukker i maten samhandler med bakterier som normalt finnes i munnen. Munnhygiene tennene fjerner plakk. Men plakk re-skjemaer raskt, vanligvis innen 24 timer.

Plakk som forblir på tennene lenger enn to eller tre dager kan herde under tannkjøttet til tannstein (kalkulus). Tartar kan også dannes som et resultat av mineralinnholdet i spytt. Tartar gjør plakk vanskeligere å fjerne, og fungerer som et reservoar for bakterier. Du kan ikke bli kvitt tannstein ved å børste og tanntråd – du trenger en profesjonell dental rengjøring for å fjerne det.

Jo lenger at plakk og tannsten forbli på tennene dine, jo mer skade de kan gjøre. Utgangspunktet, kan de bare irritere og inflame tannkjøttet, den delen av tannkjøttet rundt bunnen av tennene. Dette kalles gingivitt, den mildeste formen for periodontal sykdom.

Pågående betennelse fører til slutt lommer til å utvikle seg mellom tannkjøttet og tennene som fyller med plakk, tannstein og bakterier. Bakterier innskudd endotoksin – et biprodukt av sin egen metabolisme – som er ansvarlig for mye av betennelse rundt tennene. Med tiden, disse lommene blir dypere og mer bakterier samler seg, til slutt fremme under tannkjøttet. Disse dype infeksjoner føre til tap av vev og bein. Hvis for mye bein er ødelagt, kan du miste en eller flere tenner.