plantar fasciitis sykdom

Plantar fasciitis (PLAN-tur fas-e-I-tis) er en av de vanligste årsakene til hæl smerter. Det innebærer smerte og betennelse i en tykk band av vev, kalles plantarfascien, som går over bunnen av foten din og kobler hælen bein til tærne.

Plantar fasciitis fører ofte stikkende smerte som vanligvis skjer med din aller første skritt i morgen. Når foten limbers opp, smerten av plantar fasciitis normalt avtar, men det kan komme tilbake etter lange perioder med stående eller etter å komme opp fra sittende stilling.

symptomer

Plantar fasciitis er spesielt vanlig i løpere. I tillegg har folk som er overvektige og de som bærer sko med utilstrekkelig støtte står i fare for plantar fasciitis.

Alder. Plantar fasciitis er mest vanlig mellom 40 og 60 .; Visse typer trening. Aktiviteter som legger stor vekt på hælen og festet vev – som langdistanse løping, ballett danser og danseaerobic – kan bidra til en tidligere utbruddet av plantar fasciitis .; Defekte fot mekanikk. Å være plattfot, har en høy bue eller engang å ha en unormal mønster av gang kan påvirke måten vekten er fordelt når du står og sette ekstra stress på plantarfascien .; Fedme. Skytende pounds sette ekstra stress på plantarfascien .; Yrker som holder deg på føttene. Fabrikkarbeidere, lærere og andre som tilbringer mesteparten av sin arbeidstid går eller står på hardt underlag kan skade deres plantarfascien.

Plantar fasciitis er en betennelse i bindevev (plantarfascien) langs bunnen av foten som kobler hæl bein til tærne. Plantar fasciitis kan forårsake intens hæl smerter.

Plantar fasciitis forårsaker vanligvis en stikkende smerte i bunnen av foten din nær hælen. Smerten er vanligvis verste med de første skritt etter oppvåkning, men det kan også være utløst av lange perioder med stående eller reise seg fra sittende stilling.

Under normale omstendigheter, fungerer din plantarfascien som en støtdempende buestreng, støtter buen på foten. Hvis spenning på at bowstring blir for stor, kan det skape små rifter i konseptet. Gjentatte strekk og river kan føre til at konseptet blir irritert eller betent.

Detaljerte beskrivelser av symptomene; Informasjon om medisinske problemer du har hatt; Informasjon om de medisinske problemene med dine foreldre eller søsken; Alle medisiner og kosttilskudd du tar; Spørsmål du ønsker å spørre legen

Faktorer som kan øke risikoen for å utvikle plantar fasciitis inkluderer

Gjør dine symptomer har en tendens til å oppstå på et bestemt tidspunkt på dagen ?; Hvilke typer sko du vanligvis bruker ?; Er du løper, eller du delta i noen idretter som involverer kjører ikke ?; Har du en fysisk krevende jobb ?; Har du opplevd noen skader på føttene i det siste ?; Foruten foten din, gjør du føler smerte andre steder ?; Hva, om noe, ser ut til å forbedre dine symptomer ?; Hva, om noe, ser ut til å forverre symptomene dine?

Fører til

Ignorerer plantar fasciitis kan føre til kronisk hæl smerter som hindrer vanlige aktiviteter. Hvis du endrer måten du går for å minimere plantar fasciitis smerte, kan du også utvikle fot, kne, hofte eller ryggproblemer.

Mens du kan i utgangspunktet ta kontakt med familien din lege, kan han eller hun henvise deg til en lege som er spesialist i foten lidelser eller idrettsmedisin.

Det kan være lurt å skrive ned følgende informasjon

Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. Å være klar til å svare dem kan reservere tid til å gå over noen punkter du ønsker å bruke mer tid på. For eksempel, kan legen din be

Under fysisk eksamen, sjekker legen din for interessante ømhet i foten. Plasseringen av smerte kan bidra til å fastslå årsaken.

Risikofaktorer

Vanligvis ingen tester er nødvendig. Diagnosen stilles på grunnlag av historie og fysisk undersøkelse. Noen ganger kan legen foreslå en X-ray eller magnetisk resonans imaging (MRI) for å sørge for at smertene ikke blir forårsaket av et annet problem, for eksempel en stress brudd eller en klemt nerve.

Fysioterapi. En fysioterapeut kan instruere deg på en rekke øvelser for å strekke plantarfascien og akillessenen og å styrke leggen musklene, som stabiliserer ankelen og hælen. En terapeut kan også lære deg å bruke atletisk taping å støtte bunnen av foten .; Night splinter. Din fysioterapeut eller lege kan anbefale seg en skinne som strekker kalv og buen av foten mens du sover. Dette holder plantarfascien og akillessenen i en forlenget posisjon over natten og letter strekker .; Orthotics. Legen din kan forskrive off-the-sokkel hæl kopper, puter eller custom-montert erke støtter (orthotics) for å bidra til å fordele trykket på føttene mer jevnt.

komplikasjoner

Noen ganger kan en røntgenbildet viser en anspore bein prosjektering frem fra hælen bein. Tidligere ble disse bein spurs ofte skylden for hæl smerter og fjernet kirurgisk. Men mange mennesker som har bein spurs på hælene har ingen hæl smerter.

Steroid skudd. Injeksjon av en type steroid medisiner inn i anbudet området kan gi midlertidig smertelindring. Flere injeksjoner anbefales ikke fordi de kan svekke plantarfascien og muligens få den til å sprekke, samt krympe fettpute som dekker hælen bein .; Eswt. I denne prosedyren, blir lydbølger rettes mot det området av hælen smerte å stimulere helbredelse. Det er vanligvis brukt for kronisk plantar fasciitis som ikke har svart på mer-konservative behandlinger. Denne prosedyren kan føre til blåmerker, hevelse, smerte, nummenhet eller prikking og har ikke vist seg å være konsekvent effektive .; Kirurgi. Få mennesker trenger kirurgi for å løsne plantarfascien fra hælen bein. Det er som regel et alternativ bare når smertene er alvorlig og alt annet svikter. Bivirkninger inkluderer en svekkelse av buen i foten.

De fleste som har plantar fasciitis komme med konservative behandlinger i løpet av få måneder.

Opprettholde en sunn vekt. Dette reduserer stress på plantarfascien .; Velg støttende sko. Unngå høye hæler. Kjøp sko med lav til moderat hæl, god bue støtte og støtdemping. Ikke gå barbent, spesielt på hardt underlag .; Ikke ha utslitte joggesko. Bytt ut dine gamle joggesko før de slutter å støtte og demping føttene. Hvis du er en løper, kjøpe nye sko etter ca 500 miles for bruk .; Endre sport. Prøv en lav-effekt idrett, for eksempel svømming eller sykling, i stedet for å gå eller jogge .; Bruk is. Hold en klut-dekket ispose over området av smerte i 15 til 20 minutter tre eller fire ganger om dagen eller etter aktivitet. Eller prøv is massasje. Fryse en vannfylt papir cup og rull den over området av ubehag i ca fem til syv minutter. Regelmessig is massasje kan bidra til å redusere smerter og betennelser .; Strekk buer. Enkle hjem øvelser kan strekke plantarfascien, akillessene og leggen.

Forberedelse til timen din

Smertestillende midler som ibuprofen (Advil, Motrin IB, andre) og naproxen (Aleve) kan lindre smerter og betennelser assosiert med plantar fasciitis.

Stretching og styrke øvelser eller bruk av spesialiserte enheter kan gi symptomlindring. Disse inkluderer

Når arbeider ikke mer-konservative tiltak, kan legen anbefale

For å redusere smerte av plantar fasciitis, kan du prøve disse egenomsorg tips

Hold hver strekning i minst 30 sekunder – ikke sprette – og gjøre en eller to repetisjoner to til tre ganger om dagen. Venstre: Stå som vist, med ryggen benet rett og hæl ned. Flytt hoftene fremover til du føler en strekk i leggen. Bytt ben og gjenta. Øverst til høyre: Mens du sitter, bør du holde tærne og trekke dem forsiktig mot deg til du kjenner at det strekker i buen av foten din. Strekk en fot om gangen. Nederst til høyre: For å styrke bue muskler, legg et håndkle på gulvet, ta tak i håndkleet med tærne og trekk det mot deg. Gjenta med den andre foten.

Tester og diagnose

Symptomer og behandling for

Behandlinger og narkotika

1

Livsstil og hjem rettsmidler

 1

Lær mer om Plantar fasciitis

)

Mer om Plantar fasciitis