polio forebygging

Selv om økt offentlig renovasjon og forsiktig personlig hygiene kan bidra til å redusere spredningen av polio, den mest effektive måten å forebygge sykdommen er med poliovaksine.

Foreløpig fleste barn i USA får fire doser inaktivert poliovirusvaksine (IPV) ved følgende aldre

IPV er 90 prosent effektiv etter to skudd og 99 prosent effektiv etter tre. Det kan ikke føre polio og er trygt for mennesker med svekket immunforsvar, selv om det ikke er bestemt hvor beskyttende vaksinen kan være i tilfeller av alvorlig immunsvikt. Vanlige bivirkninger er smerte og rødhet på injeksjonsstedet.

IPV kan forårsake en allergisk reaksjon hos noen mennesker. Fordi vaksinen inneholder spormengder av antibiotika streptomycin, polymyxin B og neomycin, bør det ikke gis til alle som har hatt en reaksjon på disse medikamentene.

polio vaksine

Allergisk reaksjon på vaksinen

Tegn og symptomer på en allergisk reaksjon oppstår vanligvis i løpet av minutter til noen timer etter skuddet, og kan omfatte

Hvis du eller barnet ditt opplever en allergisk reaksjon etter noen skudd, få medisinsk hjelp umiddelbart.

Færre skudd for barnet ditt

Polio vaksine gis normalt i forbindelse med vaksiner mot andre sykdommer, blant annet difteri, tetanus og acellulær kikhoste (DTaP), pneumokokkinfeksjoner, og hepatitt B. Men barnet trenger kanskje ikke å motta alle disse injeksjonene separat.

voksen vaksinasjon

En kombinasjon vaksine kalt Pediarix er tilgjengelig som reduserer antall injeksjoner gitt i løpet av de to første årene av livet. Pediarix kombinerer DTaP, hepatitt B og polio vaksine i en enkelt vaksine. Bivirkninger av Pediarix er lik de av de enkelte vaksiner administreres separat, selv om feber er mer sannsynlig å forekomme hos barn som får Pediarix enn hos barn som får vaksiner separat.

I USA er voksne ikke rutinemessig vaksinert mot polio fordi de fleste er allerede immune og sjansene for å pådra polio er minimal. Imidlertid bør visse voksne med høy risiko for polio som har hatt en Primær vaksinasjon med enten IPV eller oral polio vaksine (OPV) mottar en enkelt booster skutt av IPV. En enkelt boosterdose med IPV varer livet ut. Voksne med risiko inkluderer de som reiser til deler av verden hvor polio fremdeles forekommer eller de som har omsorg for personer som kan være excreting vill poliovirus.

Hvis du er uvaksinert eller vaksinasjonsstatus er udokumentert, får en rekke primære polio vaksinasjons skudd – to doser IPV på fire til åtte ukers mellomrom og en tredje dose seks til tolv måneder etter andre dose.