primær hyperparatyreoidisme

primær hyperparatyreoidisme

Hva er primær hyperparatyreoidisme?

Hva er primær hyperparatyreoidisme ?; Hva er biskjoldkjertlene ?; Hva er effekten av høye PTH-nivåer ?; Hvorfor er kalsium viktig ?; Hva er årsaken til primær hyperparatyreoidisme ?; Hva er symptomene på primær hyperparatyreoidisme ?; Hvordan er primær hyperparatyreoidisme diagnostisert ?; Hvilke tester kan gjøres for å se etter mulige komplikasjoner ?; Hvordan er primær hyperparatyreoidisme behandlet ?; Hvilke helsepersonell er spesialister i behandling av primær hyperparatyreoidisme ?; Spise, kosthold og ernæring; Poeng å huske;

Primær hyperparatyreoidisme er en lidelse av biskjoldkjertlene, også kalt parathyroids. “Primary” betyr denne lidelsen kommer i biskjoldkjertlene. Ved primær hyperparatyreoidisme, ett eller flere av biskjoldkjertlene er overaktiv. Som et resultat av kjertelen frigjør for mye paratyroid hormon (PTH). Forstyrrelsen omfatter de problemer som oppstår i resten av legemet som et resultat av for mye PTH, for eksempel tap av kalsium fra ben.

I USA, om lag 100.000 mennesker utvikler primær hyperparatyreoidisme hvert år. 1 Lidelsen er diagnostisert oftest hos personer i alderen mellom 50 og 60, og kvinner er rammet omtrent tre ganger så ofte som menn. 2

Sekundær eller reaktiv, kan hyperparatyreoidisme oppstå hvis et problem som nyresvikt forårsaker biskjoldkjertlene å være overaktiv.

Hva er biskjoldkjertlene?

Biskjoldkjertlene er fire ertestore kjertler som ligger på eller i nærheten av skjoldbruskkjertelen i halsen. Av og til er en person født med en eller flere av biskjoldkjertlene i en annen plassering. For eksempel kan en kjertel være innebygd i skjoldbruskkjertelen, i thymus-en immunsystem organ som ligger i brystet-eller andre steder rundt dette området. I de fleste slike tilfeller kan imidlertid biskjoldkjertlene fungere normalt.

muskelsvakhet; tretthet og økt søvnbehov; følelser av depresjon; smerter i bein og ledd

Biskjoldkjertlene befinner seg på eller i nærheten av skjoldbruskkjertelen i halsen.

tap av Appetit; kvalme; oppkast; forstoppelse; forvirring eller svekket tenkning og hukommelse; økt tørste og vannlating

Biskjoldkjertlene er en del av kroppens endokrine systemet. Endokrine kjertlene produserer, lagre og utslipp hormoner, som reiser i blodet til å målrette celler andre steder i kroppen og direkte cellenes aktivitet.

Selv om navnene er like, skjoldbruskkjertelen og parathyroid kjertler er helt forskjellige kjertler, hver produserer ulike hormoner med spesifikke funksjoner. Biskjoldkjertlene produserer PTH, et hormon som hjelper å opprettholde riktig balanse av kalsium i kroppen. PTH regulerer nivået av kalsium i blodet, frigjøring av kalsium fra ben, absorpsjon av kalsium i tynntarmen, og utskillelse av kalsium i urinen.

Når nivået av kalsium i blodet faller for lavt, normalt biskjoldkjertlene frigjøre akkurat nok PTH å gjenopprette blodkalsiumnivå.

Bentetthet test. Dual energy x-ray absorpsjonsmetri, noen ganger kalt en DXA eller DEXA scan, bruker lavdose x-stråler for å måle beintettheten. Under testen, ligger en person på en polstret bord mens en tekniker beveger skanneren over personens kropp. DXA skanninger er utført i en helsepersonell kontor, poliklinisk senter, eller sykehuset av en spesialtrent tekniker og kan tolkes av en metabolsk bensykdom ekspert eller radiolog-en lege som er spesialist i medisinsk bildebehandling-eller andre spesialister, anestesi er ikke nødvendig . Testen kan hjelpe vurdere bentap og risiko for brudd .; Ultralyd. Ultralyd bruker en enhet som kalles en svinger, som spretter trygg, smertefri lydbølger av organer til å skape et bilde av deres struktur. Prosedyren utføres i en helsepersonell kontor, poliklinisk senter, eller sykehuset av en spesialtrent tekniker, og bildene er tolket av en radiolog, er anestesi ikke nødvendig. Bildene kan vise tilstedeværelse av nyrestein .; Computertomografi (CT) scan. CT bruker en kombinasjon av x-stråler og datateknologi for å lage tredimensjonale (3-D) bilder. En CT-skanning kan inkludere injeksjon av et spesielt fargestoff, kalt kontrastmedium. CT krever at personen til å ligge på et bord som glir inn i en tunnel-formet enhet der x-stråler er tatt. Prosedyren utføres poliklinisk senter eller sykehus med en x-ray tekniker, og bildene er tolket av en radiolog, er anestesi ikke nødvendig. CT kan vise tilstedeværelse av nyrestein .; Urin samling. En 24-timers urinoppsamling kan gjøres for å måle utvalgte kjemikalier, slik som kalsium og kreatinin, som er et avfallsprodukt friske nyrer fjerne. Personen samler urinen i løpet av en 24-timers periode, og urinen blir sendt til et laboratorium for analyse. Urinen samling kan gi informasjon om nyreskader, fare for nyre stein formasjonen, og risikoen for familiær hypocalciuric hyperkalsemi .; 25-hydroksy-vitamin D blodprøve. Denne testen er anbefalt fordi vitamin D-mangel er vanlig hos personer med primær hyperparatyreoidisme.

Minimal invasiv paratyroidektomi. Denne type kirurgi, noe som kan gjøres på poliklinisk basis, kan brukes når bare én av biskjoldkjertlene er sannsynlig å være overaktiv. Styrt av et tumor-avbildning test, gjør kirurgen et lite snitt i nakken for å fjerne kjertelen. Den lite snitt betyr at pasienter vanligvis har mindre smerter og en raskere gjenoppretting enn med mer invasiv kirurgi. Lokale eller generell anestesi kan brukes til denne type kirurgi .; Standard halsen leting. Denne type kirurgi innebærer en større snitt som gjør at kirurgen å få tilgang til og undersøke alle fire parathyroid kjertler og fjern active seg. Denne type operasjon er mer omfattende og vanligvis krever et sykehusopphold på 1 til 2 dager. Kirurger bruker denne tilnærmingen hvis de planlegger å inspisere mer enn en kjertel. Narkose brukes til denne type kirurgi.

Høye PTH-nivået utløse bein å frigi økte mengder kalsium i blodet, forårsaker kalsiumnivå i blodet til å stige over det normale. Tap av kalsium fra skjelettet kan svekke bein. Dessuten kan den tynntarmen absorbere mer kalsium fra mat, og legger til overflødig kalsium i blodet. Som svar på høyt kalsiumnivå i blodet, nyrene skille ut mer kalsium i urinen, noe som kan føre til nyrestein.

Høye kalsiumnivå i blodet kan bidra til andre problemer, for eksempel hjertesykdom, høyt blodtrykk, og vanskeligheter med konsentrasjon. Imidlertid trengs mer forskning for å bedre forstå hvordan primær hyperparatyreoidisme påvirker det kardiovaskulære systemet-the hjerte og blodkar-og sentralnervesystemet-hjernen og ryggmargen.

Kalsium er viktig for god helse. Kalsium spiller en viktig rolle i ben og tenner utvikling og, i kombinasjon med fosfor, styrker ben og tenner. Kalsium hjelper også muskler kontrakt og nervene sender signaler.

Hva er effekten av høye PTH-nivået?

I om lag 80 prosent av personer med primær hyperparatyreoidisme, en godartet, eller noncancerous, svulst kalles et adenom har dannet i en av biskjoldkjertlene. 2 Svulsten forårsaker kjertel å bli overaktiv. I de fleste andre tilfeller kommer det overskytende hormonet fra to eller flere overaktiv biskjoldkjertlene, en tilstand som kalles flere svulster eller hyperplasi. Sjelden, er primær hyperparatyreoidisme forårsaket av kreft i en biskjoldbruskkjertelen.

I de fleste tilfeller trenger helsepersonell ikke hvorfor adenom eller flere svulster oppstå i biskjoldkjertlene. De fleste mennesker med primær hyperparatyreoidisme har ingen familie historie av lidelse, men noen tilfeller kan være knyttet til en arvelig problem. For eksempel, familiær multippel endokrin neoplasi type 1 er en sjelden, arvelig syndrom som fører til multiple tumorer i biskjoldkjertlene så vel som i bukspyttkjertelen og hypofysen. En annen sjelden genetisk lidelse, familiær hypocalciuric hyperkalsemi, fører til en form for hyperparatyreoidisme som er atypisk, delvis fordi den ikke svare på standard parathyroid kirurgi.

De fleste mennesker med primær hyperparatyreoidisme har ingen symptomer. Når symptomene vises, er de ofte mild og ikke-spesifikk, såsom

Personer med mer alvorlig sykdom kan ha

Disse symptomene er hovedsakelig på grunn av de høye kalsiumnivå i blodet som følge av overdreven PTH.

Helsepersonell diagnostisere primær hyperparatyreoidisme når en person har høy blod kalsium og PTH-nivået. Høy blod kalsium er vanligvis det første tegn på at fører helsepersonell til å mistenke biskjoldbruskkjertelen overaktivitet. Andre sykdommer kan føre til høyt kalsiumnivå i blodet, men bare i primær hyperparatyreoidisme er forhøyet kalsium et resultat av for mye PTH.

Rutinemessige blodprøver som skjermen for en rekke forhold, blant annet høyt kalsiumnivå i blodet, hjelper helsepersonell diagnostisere primær hyperparatyreoidisme hos personer som har milde former for lidelse og er symptomfri. For en blodprøve, er blod trekkes på helsepersonell kontor eller kommersielle anlegg og sendt til et laboratorium for analyse.

Når diagnosen av primær hyperparatyreoidisme er etablert, kan andre tester utføres for å vurdere komplikasjoner

Hvorfor er kalsium viktig?

er symptomfri; har bare litt forhøyet kalsiumnivå i blodet; har normale nyrer og bentetthet

drikk mye vann; trene regelmessig; unngå visse diuretika som tiazider

personer i alderen 1 til 70 år kan kreve 600 internasjonale enheter (IE); personer i alderen 71 år og eldre kan kreve så mye som 800 hormonspiral

Primær hyperparatyreoidisme er en lidelse av parathyroid kjertler, hvor en eller flere av biskjoldkjertlene er overaktiv. Som et resultat av kjertelen frigjør for mye paratyroid hormon (PTH) .; Høye PTH-nivået utløse bein å slipp økt kalsium i blodet, forårsaker kalsiumnivå i blodet til å stige over det normale. T han tap av kalsium fra skjelettet kan svekke bein. Som svar på høyt kalsiumnivå i blodet, nyrene skille ut mer kalsium i urinen, noe som kan føre til nyrestein .; De fleste mennesker med primær hyperparatyreoidisme har ingen symptomer. Når symptomer, de er ofte milde og uspesifikke, som for eksempel muskelsvakhet, tretthet, økt søvnbehov, følelser av depresjon, eller smerter i bein og ledd .; Personer med mer alvorlig primær hyperparatyreoidisme kan ha symptomer som tap av matlyst, kvalme, oppkast, forstoppelse, forvirring eller svekket tenkning og hukommelse, og økt tørste og vannlating .; Helsepersonell diagnostisere primær hyperparatyreoidisme når en person har høy blod kalsium og PTH-nivået .; Kirurgi for å fjerne overaktiv biskjoldbruskkjertelen eller kjertler er den eneste definitive behandling for sykdommen. Når utført av erfarne endokrine kirurger, kurer kirurgi primær hyperparatyreoidisme i mer enn 95 prosent av virksomheten. Noen mennesker som har mild primær hyperparatyreoidisme kanskje ikke trenger øyeblikkelig eller noen kirurgi og kan trygt overvåkes. Personer med primær hyperparatyreoidisme på grunn av familiære hypocalciuric hyperkalsemi bør ikke ha kirurgi.

Kirurgi for å fjerne overaktiv biskjoldbruskkjertelen eller kjertler er den eneste definitive behandling for sykdommen, spesielt hvis pasienten har et meget høyt kalsiumnivå i blodet eller har hatt et brudd eller en nyrestein. Hos pasienter uten noen symptomer, retningslinjer brukes for å identifisere hvem som kan ha nytte av parathyroid kirurgi. 3

Hva er årsaken til primær hyperparatyreoidisme?

Når utført av erfarne endokrine kirurger, kurer kirurgi primær hyperparatyreoidisme i mer enn 95 prosent av virksomheten. 2

Kirurger bruker ofte imaging tester før kirurgi for å lokalisere den aktiv kjertel som skal fjernes. De mest brukte testene er sestamibi og ultralydundersøkelser. I en sestamibi scan, mottar pasienten en injeksjon av en liten mengde av radioaktivt fargestoff som absorberes av overaktiv biskjoldkjertlene. De overaktiv kjertler kan deretter vises ved hjelp av et spesielt kamera.

Kirurger bruker to hovedstrategier for å fjerne overaktiv kjertel eller kjertler

Nesten alle mennesker med primær hyperparatyreoidisme som har symptomer kan ha nytte av kirurgi. Eksperter mener at de uten symptomer, men som oppfyller retningslinjer for kirurgi vil også ha nytte av kirurgi. Kirurgi kan føre til økt bentetthet og færre brudd, og kan redusere sjansen for nyrestein. Andre potensielle fordeler blir studert av forskere.

Kirurgi for primær hyperparatyreoidisme har en komplikasjonsrate på 1-3 prosent når utført av erfarne endokrine kirurger. 4 Sjelden, pasienter som gjennomgår kirurgi erfaring skade på nervene som kontrollerer stemmebåndene, noe som kan påvirke tale. Et lite antall pasienter mister alle sine sunne parathyroid vev og dermed utvikle kroniske lave kalsiumnivåer, krever livslang behandling med kalsium og noen form for vitamin D. Dette komplikasjon kalles hypoparathyroidism. Den komplikasjoner er noe høyere for operasjoner på flere svulster enn for ett adenom fordi mer omfattende kirurgi er nødvendig.

Personer med primær hyperparatyreoidisme på grunn av familiære hypocalciuric hyperkalsemi bør ikke ha kirurgi.

Noen mennesker som har mild primær hyperparatyreoidisme kanskje ikke trenger øyeblikkelig eller noen kirurgi og kan trygt overvåkes. Folk kan ønske å snakke med sine helsepersonell om langsiktig overvåking hvis de

Hva er symptomene på primær hyperparatyreoidisme?

Langsiktig overvåking bør omfatte periodiske kliniske evalueringer, årsrapporter serumkalsiummålinger, årlige serumkreatinin målinger for å sjekke nyrefunksjonen, og målinger bentetthet hver 1 til 2 år.

Hvordan er primær hyperparatyreoidisme diagnosen?

Vitamin D-mangel bør korrigeres hvis det finnes. Pasienter som er overvåket trenger ikke begrense kalsium i kosten.

Hvis pasienten og helsepersonell velger langsiktig overvåking, bør pasienten

Hvilke tester kan gjøres for å se etter mulige komplikasjoner?

Enten immobilisering-manglende evne til å bevege seg på grunn av sykdom eller skade-eller gastrointestinal sykdom med oppkast eller diaré som fører til dehydrering kan forårsake kalsiumnivå i blodet til å stige ytterligere i noen med primær hyperparatyreoidisme. Personer med primær hyperparatyreoidisme bør søke lege hvis de finner seg immobilisert eller dehydrert på grunn av oppkast eller diaré.

Hvordan er primær hyperparatyreoidisme behandles?

Calcimimetics er en ny gruppe medisiner som reduserer biskjoldbruskkjertelen sekresjon av PTH. Den calcimimetic, cinacalcet (Sensipar), har blitt godkjent av det amerikanske Food and Drug Administration for behandling av sekundær hyperparatyreoidisme forårsaket av dialyse-en blod-filtrering behandling for nyresvikt-og primær hyperparatyreoidisme forårsaket av parathyroid kreft. Cinacalcet har også blitt godkjent for behandling av hyperkalsemi assosiert med primær hyperparatyreoidisme.

En rekke andre medikamenter blir undersøkt for å finne ut om de kan være nyttig i behandling av primær hyperparatyreoidisme. Disse medikamentene er bisfosfonater og selektive østrogen reseptor modulatorer.

Primær hyperparatyreoidisme er behandlet av endokrinologer-leger som er spesialister på hormonelle problemer-og nephrologists-leger som er spesialister i nyresykdommer. Kirurgi for primær hyperparatyreoidisme er vanligvis utføres av endokrine kirurger; hode og nakke kirurger; og øre, nese og hals kirurger. Organisasjoner som hjelper folk med primær hyperparatyreoidisme kan ha tilleggsinformasjon for å bistå i å finne en kvalifisert helsepersonell i nærheten. Noen av disse organisasjonene er oppført i “Mer informasjon”.

Spise, kosthold og ernæring har ikke vist seg å spille en rolle i å forårsake eller forebygge primær hyperparatyreoidisme.

Hvilke helsepersonell er spesialister i behandling av primær hyperparatyreoidisme?

Vitamin D. Eksperter foreslår å korrigere vitamin D-mangel hos personer med primær hyperparatyreoidisme å oppnå et serumnivå på 25-hydroxy-vitamin D er større enn 20 nanogram per desiliter (50 nanomol per liter). Forskning pågår for å bestemme optimale doser og regimer av vitamin D-tilskudd for personer med primær hyperparatyreoidisme.

Eating, kosthold og ernæring

Poeng å huske

Andre referanser

For sunn offentlig, Institute of Medicine (IOM) retningslinjer for vitamin D-inntak er

IOM anbefaler også at ikke mer enn 4000 hormonspiral av vitamin D tas per dag.

Kalsium. Personer med primær hyperparathyreoidisme uten symptomer som blir overvåket er ikke nødvendig å begrense kalsium i kostholdet. Personer med lavt kalsiumnivå på grunn av tap av alt parathyroid vev fra kirurgi må ta kalsiumtilskudd for resten av livet.

For å sikre koordinert og trygg omsorg, bør folk diskutere deres bruk av komplementær og alternativ medisin praksis, herunder bruk av kosttilskudd, med sine helsepersonell. Tips for å snakke med helsepersonell er tilgjengelig gjennom Nasjonalt Senter for komplementær og Integrative Health.

Arnold A og Marx SJ. Familiær hyperparatyreoidisme (Inkludert MEN, FHH, og HPT-JT). I: Rosen, CJ, ed. Primer på Metabolsk beinet sykdommer og mineralmetabolismen, 7. utg. Washington, D.C. .: American Society of Bone og Mineral forskning; 2009: 361-367.

Eastell R, Arnold A, Brandi ML, et al. Diagnostisering av asymptomatisk primær hyperparatyreoidisme: Proceedings of the Third International Workshop. Journal of Clinical Endocrinology og Metabolisme. 2009; 94 (2): 340-350.

Golden SH, Robinson KA, Saldanha jeg, Anton B, og Ladenson PW. Utbredelse og forekomst av endokrine og metabolske sykdommer i USA: en omfattende gjennomgang. Journal of Clinical Endocrinology og Metabolisme. 2009; 94 (6): 1853-1878.

Khan A, Grey A, og Shoback D. Medisinsk behandling av asymptomatisk primær hyperparatyreoidisme: Proceedings of the Third International Workshop. Journal of Clinical Endocrinology og Metabolisme. 2009; 94 (2): 373-381.

Silver SJ, Lewiecki EM, Mosekilde L, Peacock M, og Rubin MR. Presentasjon av asymptomatisk primær hyperparatyreoidisme: Proceedings of the Third International Workshop. Journal of Clinical Endocrinology og Metabolisme. 2009; 94 (2): 351-365.

The National Institute of Diabetes og Digestive og nyre sykdommer tens) og andre komponenter av theernment dighetene) driver og støtte forskning på mange sykdommer og tilstander.

Hva er, og de er rett for deg ?; er en del av klinisk forskning og i hjertet av alle medisinske fremskritt. se på nye måter å forebygge, oppdage, eller behandle sykdom. Forskere bruker også å se på andre aspekter av omsorg, som å forbedre livskvaliteten for mennesker med kroniske sykdommer. Finn ut om er riktig for deg.

Hva er åpne ?; som er åpne og rekrutterer kan sees på www.ClinicalTrials.

Denne informasjonen kan inneholde innhold om medisiner og, når det tas som foreskrevet, forholdene de behandler. Når forberedt, dette innholdet inkludert den mest oppdaterte informasjonen er tilgjengelig. For oppdateringer eller for spørsmål om eventuelle medisiner, ta kontakt med USA Food and Drug Administration gratis på 1-888-INFOernment (1-888-463-6332) eller besøke wwwernment. Rådfør deg med helsepersonell for mer informasjon.

Den U.S.ernment godkjenner ikke favorisere noen bestemt kommersielt produkt eller firma. Handel, er proprietære eller firmanavn som finnes i dette dokumentet brukes bare fordi de anses som nødvendig i sammenheng med den informasjonen som gis. Hvis et produkt ikke er nevnt, ikke utelatelsen ikke bety eller antyde at produktet er utilfredsstillende.

Theernment vil takke; John P. Bilezikian, M.D., Columbia University, Stephen Marx, M.D., dighetene

august 2012